Your search results

Bostadsmarknaden på norra Cypern

Posted by Sunlife Cyprus on februari 13, 2018
| 0

Det råder en stark efterfrågan på fastigheter på norra Cypern just nu. Priserna på fastigheter stiger med 5-10% årligen beroende på region, läge och standard. 

Både stora regioner Kyrenia och Famagusta växer snabbt, det byggs många nya bostäder längst norra och östra kusten och det råder balans mellan tillgång och efterfrågan. Dessutom investeras enorma pengar på infrastruktur, utbildning, sjukvård och turism.

Norra Cyperns lagstiftning baseras på den engelska lagstiftningen och fastigheter säljs och köps i Brittisk Pund (GBP). På norra Cypern äger man fastigheten till 100%, alltså inget andelssystem

Jämfört t ex med spanska sydkusten och södra Cypern är priserna på Norra Cypern fortfarande hälften. Nybyggda lägenheter med fantastisk standard där pool, gym, spa mm ingår i bostadsområdet kostar från 300.000:- ofta inklusive havsutsikt och stor terrass. Villor med privat pool och havsutsikt kostar från 1.300.000:-.

Elexus Hotel & Casino

Olika typer av fastigheter

Det finns olika typer av fastigheter; nyproducerade fastigheter, fastigheter under byggnation samt ”off plan” vilket innebär att fastigheten är på planeringsstadiet. Det finns även stort utbud av begagnade fastigheter som köps av privatpersoner via en mäklare, oftast fullt möblerad inkl. AC, vitvaror mm.

Läge

Norra Cypern erbjuder något för alla; fastigheter nära havet med havsutsikt, direkt på strand, lugnt bostadsområde nära stad, centralt läge i stad nära alla bekvämligheter, nära golf eller helt enkelt lite av allt.

Gold Tower i Kyrenia

Finansiering

Som svensk medborgare kan du få lån från en nordcypriotisk bank till 50% av köpeskillingen till en årlig ränta på 6-8%. Detta gäller bara för fastigheter med registrerad lagfart (ej ”off plan” fastigheter och fastigheter under byggnation). För att bli beviljad lån måste du uppfylla viss krav från banken bl a fast inkomst från hemlandet.

Det vanligaste är att belåna en ev. fastighet i Sverige för fastighetsköp utomlands. Det innebär att men tar ett lån på ett befintligt bolån med betydlig lägre ränta än vad en nordcypriotisk bank erbjuder.

För fastigheter som är off plan, under byggnation eller nyproduktion erbjuder byggbolagen en finansieringsplan som oftast kallas för ”inhouse lån” eller ”betalningsplan”. Detta varierar mellan bolagen men oftast betalar man 25-30 procent av köpeskillingen vid signering av köpeavtalet och resten som avbetalningar i 3-5 år utan ränta eller en ränta som är lägre än bankens.

Uthyrning

Vill eller kan du inte hyra ut själv så hjälper byggbolagen du har köpt av med årliga hyresgäster eller fler tillfälliga hyresgäster. De erbjuder ett komplett ”nyckelfärdigt” Management-paket med säker uthyrning och förvaltning av fastigheten.

Vissa byggbolag erbjuder uthyrningsgaranti som innebär att du får hyresintäkter (6 – 7% av inköpspriset) oavsett om din fastighet blir uthyrd eller inte.

Varför norra Cypern?

  • 340 soldagar per år med fantastisk natur och människor – man klarar sig med engelska på hela ön.
  • Fastighetspriser som ligger 50% lägre än t ex södra Cypern och Spanien (bra tid att investera)
  • När du inte är där hyr du ut och bekostar på så sätt ditt boende i solen.
  • Att leva på norra Cypern är billigt
  • Fastigheten äger man själv till 100% – inget andelsägande
  • Orörd natur, vandringsleder, naturstränder m.m.
  • Bara 4 timmar bort

Varför är det helt säkert att köpa fastigheter på norra Cypern

IPC (Immovable Property Commission) skapades av Europadomstolen för mänskliga rättigheter 2005 för att ge grekcyprioter en lokal lösning för mark eller ersättningskrav. Tidigare var deras enda möjlighet att vända sig till ”Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter” (ECHR), som var onödigt kostsamt och tidskrävande för både domstolen och käranden.

IPC har sitt kontor i Nicosia och verksamheten startade officiellt den 17 mars 2006.

Förutom att ge en lösning för käranden har det också lett till att tillhandahålla ett komplett skydd för köpare av fastigheter i norr.

ECHR har slagit fast att det är en slutlig och effektiv lösning på Cypern-problemet. Målsägare kan få antingen ekonomisk kompensation eller ersättning med annan mark (om egendomen inte har förbättrats eller överlåtits till annan).

Per jan 2017 har 6311 ansökningar lämnats in och 789 har avslutats med en lösning där bägge parter varit nöjda. IPC har hittills betalat GBP 228.962.139 till sökandena som ersättning.

IPC har framgångsrikt bidragit till en övergripande lösning av markfrågan på norra och södra Cypern.

Dessutom har IPC på senare tid, framgångsrikt administrerat utbytet av mark mellan turk- och grekcyprioter vilket minskar den ekonomiska bördan för IPC.

En studie av ECHR gällande alla beslut i markfrågor, ger total trygghet och skydd för köpare av fastigheter på norra Cypern. Köpare är också skyddade och kan känna sig fullständigt trygga i det faktum att ECHR är högsta domstolen och dess beslut är slutgiltigt och ej går att överklaga.

Några råd, rörande den grekiska / turkcypriotiska frågan, att det inte skulle vara säkert att köpa fastigheter på norra Cypern är därmed HELT FELAKTIGA!

Läs mer www.tamk.gov.ct.tr

Visningsresa

Vi är alla olika och har olika behov, möjligheter etc. För att du ska kunna bilda dig en egen uppfattning om den här fantastiska ön och dess möjligheter rekommenderar vi att du åker ner på en av våra visningsresor till norra Cypern där vi bjuder på boendet, vissa måltider, visning av fastigheter av ditt intresse, guidning i lokalområdet och bekvämligheter samt individuella rådgivningsmöten. Läs mer om visningsresa

Skriv ett svar

E-post

Liknande objekt

WhatsApp chatt
Chatta med oss via WhatsApp
Hallå där! Använd den här rutan för att skicka ett meddelande via WhatsApp ...